Květnatec Archerův - Clathrus archeri

20.06.2016 20:26

Květnatec Archerův - Clathrus archeri ( Berk.1860) Drink 1890 , jedná se o břichatkovitou houbu, z čeledi mřížovkovitých a rostou hlavně v tropických a subtropických oblastech Austrálie a Tasmánie. Také se nacházejí na Novém Zélandě a v Indonésii na Jávě. K nám byla houba zavlečena již v roce 1963, kdy byla poprvé objevena panem Hlaváčem u obce Dobročkov.  Zajímavý článek o šíření Květnatce popisuje pan Kluzák v časopise ŽIVA z roku 1971 a 1975.  Je to typický saprofytní druh houby, tzn. ke svému růstu potřebuje rozkládající se dřevní hmotu ( celulózu) a lignin.
 Můj nález je z Pohořského vrchu - Odry - Novojičínský okres v nadmořské výšce 300 m n.m. Většinou se vyskytuje ve výšce 400-800 m n.m.. Také objeven v Peci pod Sněžkou - poprvé v roce 1974.

Na houbu můžete velice rychle narazit při toulkách listnatým lesem, kde převládá bříza, osika, buky, borovice na travnatých okrajích lesa, jelikož nápadně páchne jako zahnívající maso nebo jako výkaly. Pachem je sliz na červených lalocích, který slouží k nalákání hmyzu. Na pěknou fotografii v plném rozpuku musíte mít štěstí, jelikož plodnice se po několika hodinách rychle rozkládají a sesychají.

V mém případě je to jednodušší, jelikož máme tyto plodnice na zahradě v dřevité štěpce, kde mají houby dostatek vlhka, kyselý substrát a spousty tlejícího listí. Můžeme říct , že mají momentálně podmínky deštného pralesa. Nevím, jak tomu bude v létě, kdy příjdou velká sucha ?

I když svým zjevem a pachem nijak neláká, dá se konzumovat ve stádiu vajíčka ( po odstranění slizu) viz. obrázek - vajíčko nepáchne. Při osmažení připomíná chuť rybího masa. Nedoporučuji však konzumovat - nemám osobní zkušenost !

Plodnice květnatce vyrůstá z vajíčka, které je do poloviny skryté v půdě. viz. obrázek.

Další informace je možné najít v Mykologickém sborníku např. z roku 1999, kde Zdeněk Kluzák popisuje v rubrice "Houba roku" výskyt po celé České republice.