Cukr z lesa

22.02.2013 15:36

 

Někoho by napadlo, že se jedná o nesmysl. „Cukr z lesa" lze ale opravdu získat, je daleko zdravější, dokonce léčivý. Získáte ho z břízy, kterou každý zná.

 Jak na to? Jakmile začně v předjaří vnikat voda do kořenů, mění se zásoby škrobu v kořenech a kmeni na cukr, který se ve vodě rozpouští a stoupá dřevními cévkami k pupencům. Pupence, zaživené cukerným roztokem, se rozvíjí a vyrážejí v mladé výhonky. Než se na jaře rozvinou z pupenců lepkavé lístečky, může nám dát bříza sladkou šťávu.

Šídlem nebo hřebíkem navrtáme do břízy malou dírku. Do otvoru pevně zasuneme kousek březové kůry jako žlábek. Za den můžeme ze stromu nasbírat až deset lahviček. Během jara může dát jeden strom až čtyři vědra šťávy. Otvory však nesmíme dělat příliš velké, protože by ze stromu zbytečně vytékala šťáva, který vyživuje pupence. Kolik by se jich rozvinulo! Nehledě na to, že otvory v kůře mohou vnikat do dřeviny výtrusy cizopasných hub, takže strom by mohl zahynout. Jakmile nasbíráme potřebné množství šťávy, zamažeme otvor smolou nebo včelařským voskem.

www.youtube.com/watch